IMAGE GALLERY

Névnap

2019. Februarie 23. Sâmbătă
Alfréd, Mirtill
Sunrise at 06:40,
Sunset at 17:27.

Tomorrow will be
Mátyás, Jázmin
name-day

ANUNŢURI

Facebook Like Box

Tizenharmadik Dálnok-nap

A zászló a Harmónia Kórus egységének jelképe

 Szombaton, július 22-én ünnepelt a település apraja, nagyja. A tizenharmadik Dálnok-nap szervezői ismét kitettek magukért, változatos programmal várták Cserszegtomaj és Noszvaj testvértelepülések küldöttségeit, valamint a helyieket.

Reggel hat órakor a gidófalvi fúvósok gondoskodtak az ébresztőről, majd hamarosan füst terjengett a Darkó Jenő-iskola udvarán. Nem kell semmi rosszra gondolni, csupán a kézdivásárhelyi Constantin Pătru és csapata látott hozzá a mintegy háromszázötven literes babgulyás elkészítéséhez. Az óriási üstben a több mint 100 kilogramm sertéshús mellett füstölt csülök, borda és köröm, továbbá paszuly, hagyma, paradicsom és paprika rotyogott. Az ízletes eledel mellé szilvapálinka és Igazi Csíki Sör is dukált. Volt miből válogatni, hiszen további három üstben birka- és borjúhúspörköltet készítettek Banos György vállalkozó, a Bodoki Vadász Egyesület és a Vad Természet Vadászegyesületek jóvoltából.

Mindenkinek jut egy szelet

 A megnyitón Bartók Ede Ottó polgármester elmondta, évről évre legjobb tudásuk szerint szervezik meg az eseményt, hogy a dálnokiak, a faluból elszármazottak és a meghívottak egyaránt kikapcsolódjanak, szórakozzanak, érezzék jól magukat ezen a napon. „Célunk, hogy a 365 napból bár egyet ne csak munkával, hanem szórakozással töltsön a falu közössége”, hangsúlyozta. Hozzátette, „az előző évekhez hasonlóan próbáltuk úgy összeállítani a programot, hogy a tortából mindenki megkapja a maga szeletét, emellett az idei Dálnok-napról sem hiányzik a noszvaji bor.”

Bartha Gábor polgármester hetedik éve látogat Dálnokba, azonban első alkalommal köszöntötte a falunap résztvevőit Cserszegtomaj nagyközség nevében. „Ez a közösség példával jár előttünk, erősödik, bővül. Köszönöm, hogy részt vehetünk az ünnepen, élvezzük a vendégszeretetet, ezt a gyönyörű helyet, amit Dálnoknak hívnak”, mondta, majd mindenkit a kultúrotthonba invitált, melynek falait a cserszegtomaji művészalapítvány tagjainak alkotásai díszítik. Bóta Géza, Noszvaj elöljárója örömmel számolt be a két település diákjainak cserekirándulásáról, majd átadta Bonda Anna-Mária iskolaigazgatónak a tanintézmény számára hozott kivetítőt.

Mérföldkő a kórus életében

Ezt követően az Áda Nóra, Szőcs Zsuzsa, Nyircsa Klára, Zsögön Erika és Szabó József pedagógusok elemistái által előadott népi körjátékokat láthatta a közönség, majd a helyiek és a meghívottak a művelődési központhoz vonultak a helyi Harmónia kórus zászlóavató ünnepségére. Benkő Rozália, a Harmónia Egyesület vezetője mérföldkőnek nevezte az eseményt a 2011-ben Kiss Ildikó kezdeményezésére alakult, időközben vegyesből női kórussá változott Harmónia életében „a zászló a kórus egységének, szellemének jelképe”. A Székelyudvarhelyen készült lobogó egyik oldalára a kórus logóját, a másikra az „Élj azzal, aki imádkozik, és te is imádkozni fogsz, élj azzal, aki énekel, és te is énekelni fogsz” arab közmondást hímezték. Az eseményen egyperces néma csenddel emlékeztek az énekkar egykori karnagyára, a néhai László Attila zenetanárra. Miután Marosi Károly református lelkipásztor megáldotta a zászlót, Szabó Etelka kórustag szavalatát, majd az Oláh-Badi Krisztina zenetanár vezette Harmónia, illetve a szentivánlaborfalvi Laborfalvi Róza női kórus műsorát hallhatták a jelenlévők, végül a jelenlévők közösen énekelték el a Szózatot, a magyar és a székely himnuszt.

Citește mai departe: Tizenharmadik Dálnok-nap

 
Új élmények várnak a búvártó látogatóira

Megőrizte felfedezőkedvét

Elbűvölő elevenség a tóban – aranyhalak, díszpontyok rajzanak a táplálékra

Sűrűnek bizonyult június közepe a dálnoki búvártónál, az Iskola másképp program keretében naponta 50–130 gyermek ismerkedett a merülés titkaival, a vízzel és annak élővilágával. A felnőttek is részt vehetnek a kísérletezésben, ráadásul nemcsak egy-két hétig, hanem télen-nyáron.

Szabó Jenő búvároktató sok humorral és fantáziát igénylő gyakorlatokkal tette élvezetessé – főleg a kisebbek számára – a program ráeső részét, a Dálnokra kilátogató iskolások ugyanis először az emeletes buszban landoltak, környezetvédelemmel, ökoszisztémával kapcsolatos filmeket néztek és beszélgettek az önkéntesekkel, a tóparti órán a búvárfelszereléssel és merüléssel kapcsolatos kérdések kerültek szóba, de tanúi lehettek az aranyhalak és koi pontyok etetésének is, majd a tó melletti sátorba vonultak. Ott a Herman Ottó-tanösvénynek ugyancsak a híres természettudósról elnevezett budapesti intézménytől kapott játékain keresztül ismerkedtek a természettel, terméseket kellett felismerniük csukott szemmel, de volt kirakós, halászós meg fakopáncsos kopogtatójáték is. Kivételes módon ezt a játékkészletet három hónapra kapta kölcsön a vállalkozó, noha inkább csak egy-egy hétre szokták iskoláknak kiadni.

Citește mai departe: Új élmények várnak a búvártó látogatóira

Víz alatt állítottak karácsonyfát Háromszéken

 

Rendhagyó módon ünnepelték a karácsonyt a háromszéki búvárok. A Kovászna megyei Dálnokon, Európa egyetlen-, kimondottan búvárkodásra létrehozott mesterséges tóban, a jeges víz alatt fejjel lefele állítottak feldíszített karácsonyfát.

Szabó Jenő búvároktató és két társa vasárnap a -9 Celsius fokos hidegben, több órányi munka után állítottak karácsonyfát a víz alatt. Kezdetben egy méretes, háromszögű léket vágtak a búvártó 20 centiméter vastag jegén, majd a levegővel töltött karácsonyfa talpat vitték víz alá, amelyet „feltapasztották” a tó jegére.

Miután mindent előkészítettek levitték a feldíszített karácsonyfát is, amelyet fejjel lefele belehelyezték a talpba, magyarázta Szabó Jenő. Hozzátette: a több órás munkát nehezítette, hogy a hideg miatt folyamatosan fagyott vissza a tó jege, ennek ellenére a háromszéki búvároknak arra is volt idejük, hogy a jól végzett munkára még a vízben forralt borral koccintsanak. Ezt követően pedig kiemelték a dálnoki tóból a fenyőfát.

Szabó Jenő a Maszol érdeklődésére elmondta: családi eseménynek szánták a víz alatti karácsonyfa állítást, amely  búvár körökben hagyománynak mondható. A háromszéki kezdeményezés attól újszerű, hogy egyik társa, Albert Zoltán turisztikai szakember javaslatára fejjel lefele helyezték el a karácsonyfát.


  • Fotó: Albert Zoltán
​A kolozsvári születésű de évek óta Háromszéken élő Szabó Jenő búvárral néhány éve a Discovery Channel is forgatott dokumentumfilmet, de szakmában az országban és nemzetközi szinten egyaránt ismerik. Többek között részt vett Callatis elveszett városának feltárásában, a híres Jacques Ives Cousteau kapitány is felkérte, hogy vegyen részt az egyik expedíciójában. Szabó Jenő vezetett expedíciókat, képzett búvárokat és búvár oktatókat, írt tankönyvet, tanított siketnémákat víz alatt beszélni, ipari búvárkodással is foglalkozik. Mindeközben nagy hangsúlyt fektet fiatalok környezettudatos nevelésére, így idén nyáron az Iskola másként héten mintegy ezer diákot fogadott a dálnoki búvár tónál és mutatta be a víz alatti világ szépségeit.

Szabó Jenő a háromszéki Dálnokon egyedülálló búvárlétesítményt hozott létre, hiszen Európában vannak búvárkodásra alkalmas medencék, de mesterséges tavat kimondottan ilyen célból nem készítettek. Az ezer négyzetméteres, kilenc méter mély tóban halak úsznak, és vízi növények élnek, a vizet pedig nem kezelik vegyszerekkel. A tavat olyan modern berendezésekkel szerelték fel, amelyek lehetőséget adnak a filmezésre és azt ki lehet vetíteni a tó partján, de a mélyből lehet rádióműsort is készíteni, csapatépítő foglalkozásokra sőt víz alatti esküvő lebonyolítására is alkalmas.

http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/74185-viz-alatt-allitottak-karacsonyfat-haromszeken

sisopp

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)