Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

TIZENHARMADIK DÁLNOK-NAP

FALUNAPOK 2017

 Szombaton, július 22-én ünnepelt a település apraja, nagyja. A tizenharmadik Dálnok-nap szervezői ismét kitettek magukért, változatos programmal várták Cserszegtomaj és Noszvaj testvértelepülések küldöttségeit, valamint a helyieket.

Reggel hat órakor a gidófalvi fúvósok gondoskodtak az ébresztőről, majd hamarosan füst terjengett a Darkó Jenő-iskola udvarán. Nem kell semmi rosszra gondolni, csupán a kézdivásárhelyi Constantin Pătru és csapata látott hozzá a mintegy háromszázötven literes babgulyás elkészítéséhez. Az óriási üstben a több mint 100 kilogramm sertéshús mellett füstölt csülök, borda és köröm, továbbá paszuly, hagyma, paradicsom és paprika rotyogott. Az ízletes eledel mellé szilvapálinka és Igazi Csíki Sör is dukált. Volt miből válogatni, hiszen további három üstben birka- és borjúhúspörköltet készítettek Banos György vállalkozó, a Bodoki Vadász Egyesület és a Vad Természet Vadászegyesületek jóvoltából.

Mindenkinek jut egy szelet

 A megnyitón Bartók Ede Ottó polgármester elmondta, évről évre legjobb tudásuk szerint szervezik meg az eseményt, hogy a dálnokiak, a faluból elszármazottak és a meghívottak egyaránt kikapcsolódjanak, szórakozzanak, érezzék jól magukat ezen a napon. „Célunk, hogy a 365 napból bár egyet ne csak munkával, hanem szórakozással töltsön a falu közössége”, hangsúlyozta. Hozzátette, „az előző évekhez hasonlóan próbáltuk úgy összeállítani a programot, hogy a tortából mindenki megkapja a maga szeletét, emellett az idei Dálnok-napról sem hiányzik a noszvaji bor.”

Bartha Gábor polgármester hetedik éve látogat Dálnokba, azonban első alkalommal köszöntötte a falunap résztvevőit Cserszegtomaj nagyközség nevében. „Ez a közösség példával jár előttünk, erősödik, bővül. Köszönöm, hogy részt vehetünk az ünnepen, élvezzük a vendégszeretetet, ezt a gyönyörű helyet, amit Dálnoknak hívnak”, mondta, majd mindenkit a kultúrotthonba invitált, melynek falait a cserszegtomaji művészalapítvány tagjainak alkotásai díszítik. Bóta Géza, Noszvaj elöljárója örömmel számolt be a két település diákjainak cserekirándulásáról, majd átadta Bonda Anna-Mária iskolaigazgatónak a tanintézmény számára hozott kivetítőt.

Mérföldkő a kórus életében

Ezt követően az Áda Nóra, Szőcs Zsuzsa, Nyircsa Klára, Zsögön Erika és Szabó József pedagógusok elemistái által előadott népi körjátékokat láthatta a közönség, majd a helyiek és a meghívottak a művelődési központhoz vonultak a helyi Harmónia kórus zászlóavató ünnepségére. Benkő Rozália, a Harmónia Egyesület vezetője mérföldkőnek nevezte az eseményt a 2011-ben Kiss Ildikó kezdeményezésére alakult, időközben vegyesből női kórussá változott Harmónia életében „a zászló a kórus egységének, szellemének jelképe”. A Székelyudvarhelyen készült lobogó egyik oldalára a kórus logóját, a másikra az „Élj azzal, aki imádkozik, és te is imádkozni fogsz, élj azzal, aki énekel, és te is énekelni fogsz” arab közmondást hímezték. Az eseményen egyperces néma csenddel emlékeztek az énekkar egykori karnagyára, a néhai László Attila zenetanárra. Miután Marosi Károly református lelkipásztor megáldotta a zászlót, Szabó Etelka kórustag szavalatát, majd az Oláh-Badi Krisztina zenetanár vezette Harmónia, illetve a szentivánlaborfalvi Laborfalvi Róza női kórus műsorát hallhatták a jelenlévők, végül a jelenlévők közösen énekelték el a Szózatot, a magyar és a székely himnuszt.

Search

Language